onsdag 11 juni 2014

Källvatten

Just nu står vi i närheten av Delsjön i Göteborg med husbilen. Här är ett helt perfekt område. Mitt i naturen med närhet till skogar, sjöar, toaletter, lekplatser, träningscenter med dusch bastu och så vidare. Här finns även en källa bara 100 meters promenad från bilen med friskt källvatten som vi hämtar dricksvatten från, Delsjö eller Töpelsgatans källa. En väldigt populär källa här i Göteborg. Vi försöker att i så stor utsträckning som möjligt att enbart dricka källvatten, det vatten människan egentligen är menade att dricka, det vill säga obehandlat. (bilden till höger är dock tagen från en annan källa vi besökt)

Har sedan länge läst om den dåliga effekten av kranvatten på vår hälsa och igår när vi var och hämtade vatten fick jag ett tydligt bevis på att det stämmer. När vi hämtade vatten kom det även dit en man med ett antal flaskor som han skulle fylla. Det visade sig att både han och hans fru enbart drack källvatten. De hade alltid gillat källvatten och deras undulat var uppvuxen med att enbart dricka det. Men under en period hade de av någon anledning inte åkt och hämtat vatten utan gett fågeln vanligt kranvatten i stället varpå fågeln snabbt blev sjuk. De misstänkte vattnet och när fågeln åter fick källvatten blev han frisk igen. Intressant tycker jag!

På vilket sätt är kranvatten skadligt då? Kranvatten är faktiskt lååångt ifrån en naturlig dryck där man använder sig av en väldigt onaturlig process för att "rena" det. Vi får vårt kranvatten från RÅvatten som tas antingen från ytvatten som hämtas ur sjöar eller vattendrag, eller från grundvatten som hämtas ur djupa brunnar. Ytvatten är oftast mer förorenat än grundvatten och därför behövs också en mer intensiv reningsprocess av det vattnet. Reningsprocessen går ut på att man först filtrerar det grovt och justerar PH-balansen sedan tillsätter man upp till 69 (!!???) olika kemikalier beroende på vattenkvalitén för att rena det ytterligare och sist men inte minst tillsätter man klor för att desinfektera vattnet från skadliga bakterier. Det sorgliga är dock bara att det tar död på alla bakterier, även de som är bra och som ska skydda mot de dåliga. Klor är ett mycket effektivt gift som vi alla nog vet och det har visat sig att det finns ett samband mellan klorerat dricksvatten och cancer på grund av att kloret bildar trihaolmetaner när det stöter på organiska ämnen i vattenrören. Man kan ju undra HUR levande det här RÅvattnet egentligen är efter hela den här processen? Enligt min mening är kranvatten dött vatten precis som kokt mat är död mat. Inte så mycket som stärker immunförsvaret direkt.

Källvatten däremot är grundvatten som renas på naturlig väg av moder natur genom att vattnet sakta tränger igenom alla olika skikt i marken på väg upp till ytan.

Kranvatten innehåller förresten dessutom en mängd olika tungmetaller som är väldigt skadliga för vår hälsa. Det kan vara arsenik, aluminium, fluor, bly och så vidare men även bekämpningsmedel, läkemedelsrester och växtgifter som slipper igenom i reningsverken. Det har till exempel visat sig att vårt kranvatten ibland kan innehålla tillräckligt mycket bly för att kunna skapa hjärnskador hos barn, läskigt! Många köper på grund av detta en vattenrenare vilket kan vara en väldigt bra idé om man inte har tillgång till källvatten. Å andra sidan så kan man ju även rena källvattnet då gifter finns överallt idag. Jag har för vana att tillsätta kolloidalt silver i allt vatten jag dricker för att vara mer på säkra sidan.

Jag har alltid blivit torr som fnöske när jag duschat och nu förstår man ju varför i och med alla kemikalier. När jag badat i havet eller i någon sjö har jag på motsatt sida inte blivit torr utan istället har huden blivit mjukare och det känns till och med läkande, speciellt när jag haft eksem så har det varit väldigt bra med havsvatten.

Till slut vill jag tipsa om en bra bok Källor i Sverige ovan som man kan beställa från källakademin på deras hemsida. Där finns många av Sveriges källor med och den är bra att ha om man vill hitta någon i sin omgivning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar